1 Nisan 2012 Pazar

Vişne Soslu Tart

Yine uzun bir zaman geçti ve ben bir yemek blogu açtığımı unutmuşum :P Çok sık yazamadığımı biliyorum ama arada sırada yeni tarifler yazıp bi tozunu almak lazım buraların.
Geçenlerde hamile olan kuzenimin yanına gidecektim ve giderken tatlı götürmek istedim. Başta şekerpare yapcaktım ama aklıma yazın çekirdeklerini ayıklayıp buzluğa attığım vişneler geldi ve fikrimi değiştirdim.
Tart hamurunu herzaman yaptığım gibi yaptım. Sos da oldukça güzeldi fakat aradaki krema için birdaha yaparsam farklı bişey denemek istiyorum. Yine de lezzetliydi ve tarif vermeğe değer budum vişnelerin güzel hatrına :).

Malzemeler - Tart Hamuru:
  • 1.5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı - Tart Hamuru:
  1. Fırını önceden 190C’de ısıtın.
  2. Mutfak robotunda unu, şekeri ve tuzu karıştırın. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. Üzerine bastırarak biraz düzledikten sonra paketleyip hava geçirmeyen bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Eğer hemen kullanmayacaksanız, dondurucuda 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. Tartı yapacağınız günün önceki akşamından buzdolabı kısmına koyup açabilirsiniz.
  3. 23 santimlik bir tart kalıbını tereyağlayıp bu hamuru ortasına koyun ve parmaklarınızla kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. Aluminyum bir folyoyu ya da parşömen kağıdı tart hamurunun üzerine serip nohutları tepesine yerleştirin ve fırına verin. Bu şekilde 15 dakika pişirdikten sonra fırından alın, nohutları ve folyoyu kaldırıp soğumaya bırakın. Fırınınızın ısısını 180 dereceye indirin.
Malzemeler:

Krema için:
  • 2 bardak süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paker krema
Vişneli sos:
  • 500 gr. Vişne
  • 1 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 5 yemek kaşığı şeker
Yapılışı:
  1. Krema için süt, un ve şekeri çırpıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin ve inmeye yakın vanilya ekleyin. Ilıyınca kremayı da ekleyip çırpın ve pişirip soğuttuğunuz tart hamuruna dökün.
  2. Vişneli sos için bütün malzemeleri ocakta bir iki taşım kaynatıp soğuyunca buzdolabında en az yarım saat beklettiğiniz tartın en üstüne dökün.
Afiyet olsun...

3 yorum:

  1. Offff canım çekti şimdi...

    YanıtlaSil
  2. Ben şu an bir tabak vişne sosuna kafayı gömebilirim baktıkça ağzımı sulandıran bişey ühüüüü :P

    YanıtlaSil