27 Temmuz 2011 Çarşamba

Vişneli Frangipane Tart

Ramazan'ın gelmesine sayılı günler kalmışkek yapabildiğim kadar tart yapmaya çalışıyorum. Malum iftardan sonra tart yenemiyor :) Ne zamandır yapmak istediğim fakat ertelediğim Vişneli Frangipane nihayet yapabildim. Tadına gelince, müthiş oldu! Tereyağ tadı biraz yoğun olsa da her türlü yedirir kendini.
Bu ara Cafe Fernando'dan gidiyorum. Ben ufak tefek değişiklikler yapsam da yapacak olanın tarife sadık kalmasını tavsiye ederim. Tart hakkında fazla bilgisi olmayanın benim ilk zamanlarda yaptığım gibi eline yüzüne bulaştırması muhtemeldir :) Benim gibi tart kalıbı 23 santimden büyük olanlar tarifi 1,5 katına çıkarmalı. İşte, bitince özlediğim, buzdolabını açıp bitmiş olduğunu unutarak hayal kırıklığı yaşadığım, bol vişneli, kıtır hamurlu tartım...

VİŞNELİ FRANGIPANE TART TARİFİ

Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı – Tart Hamuru:
  1. Fırını önceden 190C’de ısıtın.
  2. Mutfak robotunda unu, şekeri ve tuzu karıştırın. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. Üzerine bastırarak biraz düzledikten sonra paketleyip hava geçirmeyen bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Eğer hemen kullanmayacaksanız, dondurucuda 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. Tartı yapacağınız günün önceki akşamından buzdolabı kısmına koyup açabilirsiniz.
  3. 23 santimlik bir tart kalıbını tereyağlayıp bu hamuru ortasına koyun ve parmaklarınızla kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. Aluminyum bir folyoyu ya da parşömen kağıdı tart hamurunun üzerine serip nohutları tepesine yerleştirin ve fırına verin. Bu şekilde 15 dakika pişirdikten sonra fırından alın, nohutları ve folyoyu kaldırıp soğumaya bırakın. Fırınınızın ısısını 180 dereceye indirin.
Malzemeler – Frangipane:
  • 1 su bardağı badem (tuzsuz, kavrulmamış)
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı tereyağı, küp küp kesilmiş
  • 1.5 su bardağı vişne, çekirdekleri çıkarılmış
Yapılşı – Frangipane:
  1. Eğer bademleriniz kabukluysa ufak bir tencereye koyun, üzerini kapayacak kadar kaynar su döküp 10-15 dakika kaynatın. Ardından soğuk suyla yıkayıp kabuklarını çıkarın ve iyice kurulayın.
  2. Bademleri, şekeri ve tuzu mutfak robotunda un haline gelene kadar karıştırın. Tereyağı parçalarını ve yumurtayı da ekleyip yumuşak bir karışım olana kadar karıştırmaya devam edin.
  3. Fırından çıkarıp soğuttuğunuz tart hamurunun üzerine döküp tepesini bir spatulayla düzleyin.
  4. Tepesine vişneleri dizin ve 180 derecedeki fırında 20 dakika daha pişirin.
  5. Ilık olarak servis yapın. Üzerine bir top vanilyalı dondurma da çok yakışacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder