31 Ağustos 2011 Çarşamba

Tavuklu Mantarlı Cannelloni ve Gül Mantısı

İtalyan mutfağından Cennelloni!...
Kıymalı ve matarlı lazanyadan sonra favorim budur. Hatta bu onu da geçti. Hem çok çok lezzetli hem de sunumu çok şık. Tabi ben pişirirken biraz yaktım ve bana göre bu lezzet için hiçte fotojenik bir yemek olmadı o ayrı :) Sevgili kaşar taneleri çıtır bir kıvam alsa da birdahaki yapımışımda daha dikkatli olup bu yemeğe yakışır fotoğraf çekicem inşallah.
Denenmesini şiddetle tavsiye ederim çok güzel oldu ;)

Malzemeler :




  • 16 parça hazır lazanya plakası (Barilla)
  • 3 su bardağı napoliten sos
  • 400 gr kemiksiz piliç eti çok küçük doğranmış
  • 250 gr taze mantar
  • 1 adet soğan
  • Karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 100 gr ricotta peynir veya kaşar loru
  • 2 çorba kaşığı toz parmesan
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 250 gr mozzarella veya taze kaşar (rendelenmiş)
Not: Yoksa eğer benim gibi ricotta peynir ve parmesan yerine yarım su bardağından biraz fazla kaşar rendesi kullanabilirsiniz.
Napoliten sos için:
  • 5-6 adet rendelenmiş domates
  • yarım çorba kaşığı salça
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak (çok ince doğranmış veya ezilmiş)
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • karabiber, kekik, nane
Napoliten sosun hazırlanışı:
  1. Zeytinyağında sarımsağı biraz kavurun ve salçayı ekleyin.
  2. Salçayı da biraz kavurduktan sonra rendelenmiş domatesler, toz şeker, tuz ve baharatları katıp biraz kaynatıp altını kapatın.
Yapılışı:
  1. Fırını 170 derecede ısıtın. Doğradığınız soğanları zeytinyağında pembeleştirin ve doğranmış mantarları sulandırmadan soteleyin.
  2. Piliç etini ilave edin ve etler pişene kadar sotelemeye devam edin
  3. Tuz, karabiber, kekik ilave edip karıştırın ve ateşten alın.
  4. Sotelediğiniz mantarlı piliç karışımına ricotta peyniri, toz parmesanı (ya da ikisinin yerine kaşar rendesini)ve yumurtayı ekleyip karıştırarak cannelloninin içini hazırlayın.
  5. Büyük bir tencerede su kaynatıp lazanya plakalarını İçine atın. Lazanya plakaları yumuşadığı anda ki bunun için 2-3 dakika yeterli, tencereden hemen alıp birbirine yapışmaması için ayrı ayrı dizin. (Çok bekletmeyin lazanya plakaları dağılmaya başlar. Diri ve şekil verilebilecek kadar yumuşaması yeterli)
  6. Napoliten sosun bir bardağını fırın kapının dibine dökün.
  7. Her bir lazanya plakasının içine hazırladığınız içten koyarak rulo şeklinde sarın ve tepsiye dizin.
  8. Hepsini bu şekilde dizdikten sonra napoliten sosun kalanını üzerine dökün ve en üstüne rendelenmiş mozerella veya kaşar peynirini serperek üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun...

Gül Mantısı
Bu tarifi arkadaşım Hamurger yayınlamış ve ben de vakit kaybetmeden denedim. O benim gibi anlayamayanlar için sarılma şekline kadar fotoğraflamış. Emekleri ziyan olmadı buradan çok çok teşekkür ediyorum çok güzel oldu :)

Malzemler:
  • 3 adet yufka
  • 500 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 kaşık tereyağı
  • yufkanın arasındaki sos için; yarım bardak sıvıyağ, 1 çay bardağı erimiş tereyağ, 2 kaşık süt
  • üzerine dökmek için, sarımsaklı yoğurt
  • domates sos için; 1 adet domates, 1 kaşık tereyağ, 1 tatlı kaşığı biber salçası
Yapılışı:
  1. Yufkaları dört parmak eninde uzunlamasına kesin. Sıvıyağ , tereyağ ve sütü bir kabda karıştırın. Bu karışımı yufkalara fırça ile sürün.
  2. Tencereye bir kaşık tereyağını alın, eritin. soğanı çok küçük doğrayın ve soteleyin. Kıymayı da ilave edin. Karabiber ve tuzunu ayarlayın.
  3. Kıymalı harç soğuduktan sonra Yufkların bir ucundan diğer ucuna kadar yaklaşık ikişer kaşık kıymalı harçtan koyun. Bir ucundan başlayıp diğer ucuna kadar kıvırın.(gül şeklini alıcaktır)
  4. 200 derec fırında kızarana dek pişirin.
  5. Tavaya tereyağı ve rendelenmiş domatesi alıp kavurun. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Tuzunu ayarlayın.
  6. Gül mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt onun üzerine de domates sosundan döküp servis yapın.
Afiyet olsun

1 yorum:

  1. Merhaba,
    çok güzel bir blogun var, tebrik ederim kolay gelsin.
    Fotograflar enfes görünüyor tam iştah kabartıcı yani şapurt şupurt :) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil